dimarts, 31 d’agost de 2021

LA POBLA DE LILLET I CASTELLAR DE N'HUG


De Barcelona:
 
A 130 Km.

Punt de trobada:

Per fer la ruta d’avui haureu de sortir el més aviat possible. El punt de trobada serà l’aparcament que hi ha davant de l’església de Guardiola de Berguedà. Enfront  hi ha un bar restaurant on podreu fer un bon esmorzar. Les racions són molt abundants. 

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar  l’autovia C-58  i seguir-la en direcció cap a Sabadell, Terrassa i Manresa. Després de Manresa l'autovia empalma amb l'eix del Llobregat  E-9/C-16. Passareu per Balsareny, Navàs, Puig - reig, Gironella i Berga.

S'ha de continuar per l’eix del Llobregat fins a Guardiola de Berguedà. Entrareu al poble i enfront de l’església hi ha el desviament que porta cap a La Pobla de Lillet. Sortireu del poble per aquesta carretera. La primera parada és a 1 ½ quilòmetres abans d'arribar a La Pobla, on hi ha l’estació del Ferrocarril Turístic de l’Alt Llobregat.

 Història i Visita:

A finals del segle XIX i principis del XX, la revolució industrial a Catalunya va fer que les comarques situades al llarg dels rius Llobregat i Cardener desenvolupessin moltes industries relacionades amb la Mineria i el Tèxtil.

A principis del segle XX el comte de Güell, Eusebi Güell, mecenes de l’Antoni Gaudí, constitueix “La Compañia General de Asfaltos y Pórtland Asland” a Castellar de n’Hug, la primera fàbrica de ciment  Pòrtland de Catalunya, concretament  a la zona del Clot del Moro, indret ric amb pedra calcària.

Per donar sortida al ciment necessitaven un transport barat, i l’estació de tren més propera  estava a Guardiola de Bregada a 35 quilòmetres de la fàbrica. Aleshores es construí un ferrocarril industrial de via estreta entre el Clot del Moro i Guardiola.

Posteriorment aquesta línia de ferrocarril industrial passà a ser també de viatgers. El primer tram entre Guardiola i La Pobla de Lillet va ser inaugurat l’any 1914 i el segon tram fins a Castellar de n’Hug el 1923.

Després d'estar en  desús durant molts anys, el Juliol de 2005 entrà en servei el “ Ferrocarril Turístic de l’Alt  Llobregat”, que porta des de l’estació de La Pobla de Lillet fins El Clot del Moro de Castellar de n’Hug. Passa per l’interior de La Pobla, fa una parada intermèdia als Jardins Artigues i té el final a la fàbrica de ciment Asland. El recorregut és força distret i té una durada d’uns 20 minuts.

És recomanable fer el viatge d’una tirada fins el Clot del Moro i fer una visita a la fàbrica Asland, actualment transformada en museu industrial. L’edifici és d'interès turístic industrial.

De tornada a la Pobla de Lillet, el tren fa parada als Jardins Artigas, on val la pena fer una passejada per admirar el disseny i l'entorn dels jardins, projectats per l’Antoni Gaudí i encarregats  per Joan Artigas amic de l'Eusebi Güell. La visita pot durar de ¾ d’hora a 1 hora. 

Un cop feta aquesta visita haureu de tornar amb el tren a l’estació d’origen per agafar el cotxe i anar-vos-en a Castellar de n’Hug on  podeu dinar. A l'entrada del poble i al costat de la zona esportiva hi trobareu un ampli aparcament de vehicles.

Ben dinats i amb la panxa plena cal donar una volta pel poble. Moltes de les cases estan restaurades segons la típica arquitectura d'alta muntanya, de parets de pedra molt gruixudes i carrers empedrats. No deixeu de visitar l’església romànica de Santa Maria.

En el municipi de Castellar de n’Hug hi ha gran quantitat de fonts per les que brolla l'aigua. Les més importants són les fonts del Llobregat per l'espectacularitat i quantitat d’aigua que surt d’entremig de les roques. Per arribar a les fonts haureu d'enfilar el carrer de les Fonts del Llobregat que comença en un dels extrems de l'aparcament on heu deixat el cotxe. Després de 5 minuts de caminada arribareu al naixement del riu Llobregat.  No deixeu de visitar-les!

Gastronomia:

És la típica d’alta muntanya amb plats potents i de força: embotits de la zona, carns estofades, escudella, trinxats, etc.

Del 20 de setembre al 20 de novembre, Castellar de n’Hug celebra “La Cuina del Rovelló”, plats tradicionals on s’incorporen els bolets i en especial un dels més preuats, el Rovelló.

Restaurants:

L'oferta de serveis d’hoteleria de la zona és molt amplia. Per tant caldrà fer una passejada pel poble i triar un restaurant.

Fonda Fanxicó

Pl. Major, 1

Tel. 93 825 70 15 

Castellà de n’Hug

Enllaços:

www.elbergada.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada