dimecres, 25 d’agost de 2021

CASTELLÓ D'EMPÚRIES


De Barcelona:
A 160 Km.

Punt de trobada:

Avui podríeu trobar-vos amb els amics a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva, que està a l'autopista AP-7, a 1 Km abans de la sortida 9 que porta cap a Palamós i  Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Heu de localitzar l’autopista AP-7 i dirigir-vos a Girona. Deixareu a la vostra dreta la ciutat de Girona i haureu de seguir cap a  La Jonquera. A l'alçada de Borrassà hi ha la  sortida 4, sortireu de l’autopista per aquest punt. Haureu de continuar per la carretera nacional A-2 direcció cap a Figueres. A un 7 quilòmetres trobareu una desviació a la dreta que empalma amb la carretera C-260 i que porta cap a Castelló d’Empúries i Roses. A uns 8 quilòmetres, i després de passar per diverses rotondes, arribareu a la que us portarà a Castelló d’Empúries.

Història:

La plana dels aiguamolls de l’Empordà estava formada per diversos turons on els habitants de la zona s’hi establiren des de ben antic. El poble de Castelló està situat sobre un turó de 17 metres d’alçada, a la plana al·luvial del riu La Muga.

Les excavacions fetes al voltant de la vila han posat al descobert diversos estris de procedència de l’època romana com: dues làpides romanes, ceràmica i monedes. A conseqüència d’aquestes troballes es creu amb l’existència de diverses explotacions agrícoles romanes.

Les primeres dades escrites que es tenen de Castelló d’Empúries són de l’any 879, i es tracta d’un judici per dirimir la possessió d’unes terres monàstiques situades en el comtat de Peralada, que es disputaven els monestirs de Banyoles i el de Sant Policarp de Rasés.

A finals del segle IX la capital del comtat d’Empúries era el poble de Sant Marti d’Empúries. A conseqüència de la inestabilitat territorial pel atacs del pirates i de les incursions dels àrabs, als voltants de l’any 860 el comte Sunyer II traslladà la capitalitat a Castelló, sent l’establiment definitiu de la capital a l’any 1078, a la mort del comte Ponç I. És a partir d’aquest moment que el comtat d’Empúries inicià una etapa de prosperitat que durarà fins el nostres dies.

Al llarg de diversos segles l’economia de Castelló va ser bàsicament l’agricultura, la ramaderia, el comerç i l’artesania, fins que a la meitat del segle XX s’inicià la transformació per les derivades del turisme com: la construcció, hostaleria, comerç, nàutica i principalment per la construcció de la marina residencial Empuriabrava.

Visita:

Podeu començar la visita per l’església de Santa Maria, dita també com la Catedral de l’Empordà. Es comença a construir el dia 13 de febrer de l’any 1261 sobre les restes de la primera església romànica, de la qual es conservaren la torre del campanar i altres elements.

L’obra és d’estil gòtic català. A la façana principal hi ha una magnífica portalada de marbre amb unes arquivoltes profusament decorades. L’interior està format per una nau central i dues laterals on es troben les capelles  enquadrades entre els contraforts.

Cal destacar el retaule d’alabastre atribuït a Vicenç Borràs el qual és d’estil gòtic flamíger renaixentista, i està considerat com una obra única a Catalunya i una de les millors mostres de l’escultura gòtica catalana de la segona meitat del segle XV. Aquest retaule té una alçada de 6,56 metres i consta d’un sòcol llis i una part alta dividida en dos espais decoratius.

L’altre element ornamental i a la vegada sonor és l’orgue. Datat i documentat des de l’any 1494, aquest fou destruït per les tropes franceses durant la Guerra Gran. L’orgue actual és una obra de primers del segle XIX que està format, d’entre altes elements, de quasi 4.500 tubs de tota mena de registres.

Ara és el moment de fer una passejada pel nucli antic de Castelló, passant per la Plaça dels Homes, l’Ajuntament, la Plaça del Joc de Pilota, el Carrer del Lli i el Ecomuseu Farinera de Castelló.

Després de dinar podeu arribar-vos a la marina d’Empuriabrava per fer una passejada pels canals.

Gastronomia:

La cuina de la zona és la  tradicional catalana, que per la proximitat a la costa inclou en els seus plats una gran varietat de productes de l’interior i del mar com: pa amb tomàquet, amanides, cargols a la llauna i amb conill, botifarra amb mongetes, mandonguilles amb sèpia, faves a la catalana, arròs caldós amb llamàntol, suquets de peix, pollastre amb llagosta, bacallà amb samfaina, arrossos ...

Tot això acompanyat amb una gran varietat de postres com: crema catalana, postres de músic, peres al vi, pastis de poma, gelats i sorbets de tot tipus i sabors.

Restaurants:

Restaurant Hotel Canet

Plaça del Joc de la Pilota, 2

Tel, 972 25 03 40

Enllaços:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada