dimarts, 8 de juny de 2021

CERVERA - VISITA GUIADA


De Barcelona: 
 
A 102 km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà al Centre d'Atenció Turística, Situat a l'Av. Francesc Macià 78, enfront de la caserna dels Mossos d'Esquadra.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autovia A-2 i agafar-la en direcció cap a Lleida. Després d'uns 102 quilòmetres arribareu a la sortida 520 on hi ha el Rètol de Girona, Andorra i Cervera (est). Deixareu l'autovia per aquesta sortida i seguidament arribareu a una rotonda. Deixareu la rotonda per la tercera sortida en direcció cap a al Centre d'Atenció Turística. Després d'aparcar el vehicle dirigiu-vos a al centre per iniciar la visita guiada a Cervera.

Les visites comencen a les 11 hores i és imprescindible reservar-les anticipadament al Telèfon 973.534.442.  

Història:

Cervera capital de la comarca de la Segarra, està establerta sobre d'un turó estret i allargat que ha configurat l'estructura urbanística dels seus estrets carrers, carrerons coberts, barris en pendent i places de dimensions reduïdes.

Les primeres dades que es tenen de Cervera són de l'any 1026 quan els comtes de Barcelona concediren la propietat de les terres a diverses famílies que colonitzaren les terres de frontera entre el domini cristià i el musulmà, anomenades més tard Catalunya Nova.

Per defendre's dels atacs dels musulmans es creà una fortalesa anomenada (Castrum Cervarie). Un cop consolidada la possessió de les terres de frontera Cervera inicia un fort creixement creant al voltant de la fortalesa la vila closa, on les cases eren part de les muralles de la ciutat.

A l'any 1702 el rei Felip V li  concedir el títol de ciutat en agraiment al suport polític de diverses famílies benestants. Acabada la guerra de successió aquests decidiren enviar dos ambaixadors a la cort castellana amb un conjunt de peticions, en recompensa a la seva fidelitat al rei. Una d'aquestes demandes fou la creació d'una universitat com la de Lleida.

El Decret de Nova Planta ordenà construir una universitat central a Cervera i abolir  les existents al territori català. La creació de la universitat donà a la ciutat un bon impuls econòmic.

L'any 1842  els estudis universitaris es traslladaren a Barcelona i aquest fet va representar una pèrdua econòmica important per a la ciutat. A l'any 1860 va arribar a Cervera el ferrocarril per la línia de Barcelona a Lleida. Aquest fet juntament amb la creació de diverses indústries i el creixent comerç del vi donarà una estabilitat econòmica a la ciutat i a la comarca de la Segarra.

La Fil·loxera va arribar a Catalunya a principis del segle XX arruïnant la majoria del cultiu de vinya de la Segarra i creant una gran crisi en el sector vitivinícola de Cervera. A l'any 1919 es va crear el Sindicat Agrícola, el qual ajuda a pal·liar aquesta profunda crisi.

Visita:

La visita a Cervera comença al Centre d'Atenció Turística. Acompanyats del vostre guia us dirigireu al centre de la ciutat i la primera parada serà a l'exterior del edifici del Sindicat. És un edifici modernista de planta rectangular, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí.

Seguidament us dirigireu a la plaça de la Universitat, passant per l'estació del ferrocarril i pel carrer General Güell. A la plaça hi trobareu la magnífica façana de la Universitat de Cervera.

És de ben segur l'edifici més important de la ciutat. La façana principal és d'estil barroc feta de carreus de pedra de la zona. Al centre una majestuosa portalada d'accés al recinte està guarnida amb dues columnes a cada costat. A la part alta hi ha una figura de la Immaculada Concepció, patrona de la institució. Per damunt d'aquesta estructura decorativa s'alça la corona reial del rei Felip V, per recordar la aportació reial.

El conjunt de l'edifici està estructurat al voltant de tres patis interiors. El recinte més important és la capella o paranimf que conté un retaule dedicat a la patrona dels estudiants, la Immaculada.

El següent punt a visitar són les muralles. Passareu per la plaça Sant Miquel i la plaça Santa Anna. A un costat d'aquesta última plaça hi ha l'accés a les muralles. Aquesta construcció defensiva medieval fou construïda entre els segles XIV i XV, durant el regnat de Pere el Cerimoniós. Tenia una longitud total de 3 quilòmetres i la complementaven un fossar de vuit metres d'ampla, barbacanes, talussos, merlets, cadafals i passos de ronda que permetien la Instal·lació de bombardes.

Continuant el recorregut per la muralla arribareu al monument dedicat a la Generalitat de Catalunya. A uns 100 metres d'aquest punt hi ha el carrer Costa de la Companyia que porta a el carrer Major. Abans d'arribar a la fi del carrer trobareu a l'esquerra l'inici del Carreró de les Bruixes.

És un carreró d'uns 2,40 metres d'ampla i entre  els 2,30 i els 2,50 metres d'alçada, que passa per la part baixa de les cases que hi ha entre el carrer Major i la Muralla. Les darreres investigacions històriques situen en aquesta zona una comunitat jueva i el call jussà. Per la seva estructura urbanística el carreró de les Bruixes està impregnat d'un aire de misteri que justifica el seu nom.

La Propera parada és la plaça Major. A un costat hi trobareu La Paeria de Cervera que és un edifici del segle XVII. A la façana hi destaquen les mènsules que sostenen els dos balcons. El grup de la dreta representa les virtuts que havíen de tenir els comerciants i l'altre conjunt representa els cinc sentits i motius relacionats amb la presó.

Darrera de l'edifici de la Paeria hi ha l'església de Santa Maria que és un edifici d'estil gòtic català de tres naus. El campanar està situat a un extrem d'un dels braços del creuer, a tocar de l'edifici de la Paeria.

A l'Altre extrem de la plaça Major comença el carrer del mateix nom. El carrer Major és la columna vertebral del nucli antic de la ciutat. Serpenteja per la carena del turó i ambdos costats del carrer hi ha diverses cases representatives de la Cervera del segle XVIII. 

A pocs metres de la plaça Major trobareu el Conjunt Arquitectònic de la Companyia de Jesús. A l'any 1359 es reuniren les Corts Catalanes presidides pel rei Pere el Cerimoniós. Aquesta reunió fou el punt de partida de la creació de la Generalitat de Catalunya. En aquest mateix espai, a l'any 1452 es firmaren els capítols matrimonials dels Reis Catòlics, entre Ferran d'Aragó i Isabel de Castella.

La visita guiada s'acaba a la plaça de la Universitat.

Si desprès de dinar us queda temps podeu arribar-vos a dins del poble de Montfalcó Murallat. Està a uns tres quilòmetres de Cervera en direcció cap a Manresa i es pot albirar dalt d'un turó des de la carretera. És molt interessant fer una passejada pels seus carrers. 

Gastronomia:

La gastronomia de la comarca de la Segarra és la clàssica de l'interior de Catalunya amb una cuina de molta força, sabors molt profunds, plats molt treballats als fogons i adaptats a la nova tendència culinària de plats decorats.

Predominen  els guisats com: l'estofat de senglar o el fricandó de vedella. No es poden oblidar les clàssiques amanides amb un toc de modernitat.

Per finalitzar l'àpat les postres casolanes, les postres de músic regades amb vi moscatell i els omnipresents gelats.

Restaurants:

La Fonda (a 7 quilometres de Cervera en direcció a Manresa)

Carrer Major, 36

Poble de Sant Ramon

Tel. 973.524.004


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada