dimecres, 2 de juny de 2021

BLANES - CASTELL I JARDÍ BOTÀNIC


De Barcelona:
 
A 70 km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'àrea de servei de Palafolls a l'autopista C-32. Aquest punt està gairebe a la fi de l'autopista, abans de la sortida cap a Tordera i Malgrat.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autopista de peatge C-32 en direcció cap a Palafolls, que va paral·lela a la costa per l'interior a una distància d'entre 1 i 2 quilòmetres.

Passareu per Mataró, Arenys, Calella i Santa Susanna. Un cop passada l'àrea de servei de Palafolls (punt de trobada), seguireu per l'autopista fins arribar a la confluència amb la carretera comarcal GI-600 on hi ha una rotonda, punt on acaba l'actual traçat de l'autopista del Maresme.

Seguireu pel desviament de la dreta que porta als pobles de Blanes i Lloret. Arribat a Blanes cal que us dirigiu a Passeig Marítim. Sota de passeig hi ha un aparcament subterrani lloc on podreu deixar el cotxe. 

Història:

Al nord de la comarca del Maresme es troba el riu Tordera, línia divisòria entre les comarques de la Selva i el Maresme. La història de la presencia de l'home en aquesta zona comença entre els segles III i IV aC on diversos assentaments ibèrics estaven establerts.

Després d'un temps sota la influència de l'Imperi de Roma, la zona passà a mans dels visigòts, els àrabs, els francs i finalment els diferents senyors feudals. A partir de l'any 1002, vàries famílies de vescomtes i comtes com  els Sunifred de Girona, els Blanes i els Cabrera administraren el territori fins ben entrat el segle XVI. El darrer senyor de la vila fou el Duc de Medinacelli.

Al segle XVIII, després de la guerra de Successió (1714), Blanes comença a sortir de la depressió econòmica i s'inicià un període de creixement. Però, no és fins a mitjans del segle XIX, amb l'arribada del ferrocarril, la primera Instal·lació elèctrica, la construcció del port i la Instal·lació de la fàbrica SAFA, a principis del segle XX, que s'inicià el veritable ressorgiment del poble de Blanes.

Després de la Guerra Civil Espanyola, un nou fenomen capgira la clàssica economia de la zona, el turisme, fet que potencia el sector dels serveis i la construcció.

Visita:

La visita comença  al turó de Sant Joan, de 173 metres d'alçada on hi ha una fortificació de planta quadrada, construïda a mitxans del segle XIII. Incorpora dins del recinte una torre de guaita, de forma circular, que ja existia.

Per anar-hi cal seguir  els Indicadors que porten  al Jardí Botànic i desviar-se l'esquerra a mitja pujada. Haureu de seguir els Indicadors que porten a Sant Joan.

Com edifici històric no té gaire interès, però, l'encant del punt és la vista panoràmica de Blanes i tot el seu entorn, començant pel nucli del poble amb la platja i Sa Palomera, i continuant per la plana del riu Tordera juntament amb una panoràmica del començament de la Costa Brava.

La Propera parada serà  el Jardí Botànic Mar i Murtra. L'any 1924 el Sr. Karl Faust compra les 14 hectàrees del futur jardí i comença a construir-ho. La visita consisteix en un circuït circular que s'inicia en un gran espai dedicat a una extensa col·lecció de plantes grasses i cactus.

Seguint el recorregut arribareu a la Pèrgola, una zona humida on les plantes subtropicals inunden tots els racons. A continuació passareu pel jardí temperat, per un bosc de canya de bambú i per l'estany d'aigua dolça, que té una interessant col·lecció de plantes aquàtiques.

Sense deixar el camí senyalitzat arribareu a un punt on el camí voreja la costa fins trobar un mirador situat sobre les cales de la Costa Brava. En aquest punt el circuit s'enfila per unes escales i passa per uns racons veritablement interessants, per l'abundant varietat de vegetació. Després de 60 minuts de passejada tornareu al punt de partida.

A la tarda podeu fer una passejada pel poble. Pregunteu pel carrer Ample, que és un carrer perpendicular a la platja i un dels més importants de la zona comercial del Casc Antic de Blanes. A mig carrer, tocant a la façana d'unes cases, trobareu la Font Gòtica. Es tracta d'1 peça de planta octogonal, única del Gòtic Civil Català de principis del segle XV. Fixeu-vos amb les gárgoles de figures humanes, el medallo central amb l'escut d'armes dels Cabrera i els sis brolladors d'aigua.

Després de passar una estona admirant la font, dirigireu les vostres passes al Castell-Palau dels Vescomtes de Cabrera. És un edifici que està enganxat a l'església parroquial de Blanes. Els primers senyors del castell varen ser la família Blanes, Després passà a mans dels Cabrera i posteriorment va ser destinat a diversos usos, entre ells el de caserna militar. 

Durant les guerres contra França l'edifici queda molt malmès i a l'actualitat, només queda de l'època la façana i el campanar. La resta ha estat reconstruit.

Gastronomia:

El peix és un dels elements Principals de la cuina de Blanes. Per aixó trobareu a qualsevol dels restaurants del municipi tots els plats relacionats amb aquesta matèria primera. 

Restaurants:

L'oferta de restaurants a Blanes és tant àmplia que resulta molt compromès recomanar un. A la zona de Sa Palomera hi trobareu deversos i al final del port hi ha El Mirador del Port

El Mirador del Port

Esplanada del Port

Tel. 972 33 00 07 - 972 33 16 33

Blanes

Enllaços

www.blanesturisme.catCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada