dimarts, 27 d’abril de 2021

SANT LLORENÇ DE MORUNYS


De Barcelona: 
A 130 km.

Punt de trobada:

Avui la trobada amb la família o a els amics serà a l'Àrea de servei de Montserrat, a l'autopista C-16 de Barcelona a Manresa i a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autopista C-16 de Barcelona a Manresa. Passada l'Àrea de servei de Montserrat i el peatge, deixareu l'autopista a l'Sortida 50 i seguireu en direcció cap a Manresa Centre, Solsona i Lleida. Haureu de seguir tots els Indicadors que portin a Solsona per la carretera C-55. Abans es passa per Súria i Cardona. A l'alçada de Cardona podreu admirar la magnífica construcció del seu castell dalt d'un voluminós penya-segat.

Deixareu a la vostra esquerra el castell de Cardona i després de fer uns 18 quilòmetres s'arriba a les afores de Solsona, on hi ha un polígon industrial. Just en aquest punt trobareu un desviament a la dreta que enllaça amb la comarcal C-26 que porta a Berga. A uns 2 quilòmetres un desviament a l'esquerra condueix directament al Pantà de la Llosa de Cavall i a Sant Llorenç de Morunys.

Gaudireu del paisatge quan s'arriba a la resclosa del pantà, ja que la carretera passa just per sobre del mur. Les imatges de postal amb les quals ens obsequia el pantà són per aturar el cotxe i fer unes fotos.

Història:

Entre les Serres de Querol, on hi ha el Port de Comte, la Serra de Guixers i la Serra dels Bastets, trobareu la Vall de Lord, on els Municipis de Sant Llorenç de Morunys, La Coma, La Pedra i Guixers, juntament amb part de la capçalera del pantà de la Llosa de Cavall, són part integrant d'aquest espai natural.

Sant Llorenç de Morunys es Troba quasi al bell mig de la vall a tocar del Riu Cardener. Com altres vegades he comentat, molts dels pobles de Catalunya han nascut a l'empara d'un monestir i Sant Llorenç de Morunys no és una excepció.

A l'any 910, en una antiga casa de la Vall de Lord, hi havia una petita comunitat de monjos Benedictins. Sobre l'any 971 la comunitat rep una important donació per part del comte Borrell. Passaren els anys i el monestir va dependre de diverses comunitats Benedictines com la de Sant Sadurní de Tavèrnoles, Sant Andreu de Tresponts i Santa Maria de Ripoll.

A l'any 1297 Ramon Folc, vescomte de Cardona, demanà a l'abat de Sant Llorenç la construcció d'un poble sota la protecció del monestir i aixi repartir els Impostos entre el vescomtat i  l'església. A partir del Naixement del poble de Sant Llorenç de Morunys l'església del monestir passà a ser la parròquia del poble.

Visita:

El nucli antic de Sant Llorenç és un clar exponent d'un nucli fortificat per les mateixes cases. Per Accedir al centre de la vila hi ha cinc portes: dues a llevant, dues a ponent i una al migdia. Cal Començar la visita per la Porta de la Capella.

A pocs metres d'entrar al nucli antic de la vila trobareu la plaça Major, on hi ha un restaurant i diverses botigues. Pel camí, abans d'arribar a la plaça, hi ha algunes tendes de records, queviures i moda. Us recomano que doneu una volta pels carrers dels voltants de la plaça, abans d'enfilar el carrer Major per accedir a l'església monestir de Sant Llorenç.

L'edifici és un Exemple del romànic llombard. De planta rectangular està format per un conjunt de tres naus. La central té un sostre en forma de volta de canó, acaba amb un absis. Al subsòl hi ha la cripta, actualment en ruïnes. Les dues naus laterals tenen la volta d'aresta. La nau lateral de la dreta té un absis semicircular d'estil barroc amb unes magnífiques talles de fusta, obra de l'escultor Josep Pujol. Hi ha una gran quantitat d'imatges, entre les quals es pot veure la Verge Bruna.

Cal destacar el magnífic orgue renaixentista pintat de color vermell i situat a la part alta de la nau central.

En uncostat de la nau lateral dreta trobareu l'accés al claustre. És de forma trapezoïdal de dimensions reduïdes, però està molt deteriorat. Des d'un dels angles podreu apreciar el campanar. Les dues construccions són d'estil renaixentista de la s. XVI.

Després de la visita al nucli antic de Sant Llorenç s'ha d'agafar el cotxe per anar a visitar les fonts del Cardener. Haureu d'agafar la carretera LV-412 dirección cap a Tuixén, Gósol i Port de Comte. Després de fer  uns 7 quilòmetres arribareu a l'Hotel Fonts del Cardener. Podreu deixar el cotxe a l'aparcament que hi ha a uns 50 metres a mà esquerra després d'una petita baixada.

Sols cal seguir  els Indicadors i després de fer 5 minuts de caminada arribareu a una esplanada on una monumental barbacoa circular presideix l'entorn. A la dreta, traspassat el pont de fusta us topareu de ple amb les fonts del Cardener. Una gran quantitat d'aigua brolla d'entremig de les pedres.

Als Voltants de les fonts i la barbacoa hi ha instal·lades taules de fusta per passar un dia de pícnic. Un cop feta la visita a les fonts podeu arribar-vos als nuclis de La Coma i La Pera. En aquest últim podreu visitar la Font de la Puda. La Puda és una font sulfurosa d'aigua calenta. Al costat de la font hi ha una basa natural de poca profunditat que recull l 'aigua. Segurament trobareu grups de persones prenent un típic bany de balneari.

Ha Arribat l'hora de dinar i us dirigireu a Sant Llorenç a fer un bon àpat. El restaurant escollit en aquesta ocasió és la Catalana del qual després us en donaré el telèfon.

A la Tarda, i després de ben dinats, serà hora de fer una visita al Santuari de Lord. Sortint del poble, en direcció cap a Coll de Jou i Solsona, trobareu un desviament a l'esquerra que porta directament a l'aparcament del Santuari, però no penseu que aquí s'acaba la història, ja que haureu de pujar escales durant uns 15 minuts. 

Un cop dalt de la Mola, podreu admirar una magnífica panoràmica. S'ha de continuar pel camí de l'esquerra, Fins arribar a una portella de ferro que dóna accés al pati del Santuari. 

El santuari de la Mare de Déu de Lord està permanentment habitat per 1 petita comunitat de monjos. En el cas de trobar  el santuari tancat, podeu demanar la clau. Un cop feta la visita es recomana donar una volta pel perímetre de la Mola. En el costat de llevant les vistes de la serra de Busa i la de Bastets, reflectides a les aigües del pantà de la Llosa de Cavall, són imponents.

Bé, Ja és hora de tornar a casa.

Gastronomia:

La gastronomia de la zona és la cuina tradicional catalana. Utilitza els clàssics productes de la zona on els derivats del porc i l'aviram de corral són els principals ingredients. Podreu gaudir de bones i variades amanides, canelons, patates emmascarades, albergínies farcides, peus de porc guisats, carn de xai a la brasa o arrebossada. 

Per postres, mató amb mel, crema catalana, els postres de músic, gelats i Rebosteria.

Restaurants:

la Catalana

Pl. Dr. Ferran, 1

Tel. 973 49 21 25

Sant Llorenç de Morunys

Enllaços:

www.lavalldelord.com

Cap comentari:

Publica un comentari