dimarts, 23 de març de 2021

VERGES - Setmana Santa


De Barcelona:
 
A 130 KM.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva que està a l'autopista AP-7, 1 Km Abans de la Sortida 9, que porta a Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autopista AP-7 en direcció cap a Girona. Passat Girona haureu de deixar l'autopista per la Sortida 6. Després del peatge s'ha d'enllaçar amb la carretera C-66 en direcció cap a la Bisbal i Palafrugell.

Passareu pels pobles de Celrà, Bordils i Flaçà. A uns 3 ½ km de Flaçà en direcció cap a la Bisbal, hi ha un desviament a l'esquerra que porta a Rupià, Torruella de Montgrí i Pals. Passareu per Rupià i Parlavà, a les afores d'aquest últim poble trobareu una rotonda, l'haureu de deixar a la tercera Sortida en direcció a Ultramort i Verges.

Història:

El nucli antic de la població estava encerclat per una muralla de la qual en queden importants restes. Són destacables les dues torres i la porta que dóna accés a la Plaça Major, al sud hi ha el carrer del Rec del Molí, a l'est el carrer Valls i a l'oest el final del carrer dels Bous.

Dins del recinte emmurallat hi podeu trobar l'església, restes del castell medieval del segle XIII que ocupava el lloc on hi ha l'Ajuntament actual i la plaça que està enfront. El carrer de l'església condueix a la porta oest de la muralla.

Durant els segle XVII i XVIII l'Empordà va gaudir d'una relativa tranquil·litat política i econòmica fet que propicià el desenvolupament de Verges amb la construcció de cases fora del recinte emmurallat a racer de l'antiga muralla.

Verges va ser una important batllia reial que comprenia els pobles de Canet de Verges, Bellcaire, Vilopriu, Tallada, Jafre, Camallera, Saus, Garrigoles, Tor, Gaüses, Maranyà i Colomers. 

Visita:

Després d'aparcar el vehicle el primer que podeu fer és una passejada pels carrers del nucli antic de Verges i així fer-vos una idea del recorregut de la processó i acabar la caminada a la plaça Major.

Aquesta sortida està lligada amb la processó de Setmana Santa. La processó comença a les 5 de la tarda del Dijous Sant amb la desfilada dels Manages que recorren els carrers del poble per recollir les imatges que a la nit participaran a la processó. A les 10 del la nit Comença la representació del Misteri de la Passió a la Plaça Major.

Les torres i part de la muralla són l'escenari idoni per la representació dels 3 últims dies de la vida de Jesús. Acabada la representació tots els figurants es traslladen a l'església des d'on comença la processó.

Per Accedir a la representació haureu de comprar les entrades a la taquilla que trobareu a la plaça del 11 de setembre o també les podeu comprar per internet al portal Koobin.com.

A les 12 de la nit s'inicia la processó a l'església i acaba al mateix lloc. Durant el recorregut es fan diverses representacions de la 1a, la 2a i la 3a caigudes de Jesús. És de destacar el pas de la processó pel carrer dels Cargols per l'originalitat de la decoració ambiental, no deixeu de passar-hi a mitja tarda per poder veure com preparen la decoració del carrer.

Juntament amb les diverses representacions escèniques podreu veure la Dança de la Mort. Aquesta representació és l'única que ha sobreviscut al pas dels temps des de l'època medieval a l'Europa Occidental.

Gastronomia:

En aquesta sortida és imprescindible encarregar taula i ser molt puntuals. Heu de pensar que Verges està ple de turistes d'arreu que arriben per veure la processó. Els bars i restaurants estan plens a vessar

Restaurants:

Mas Pi

Carrer de Baix Empordà, 20 

Tel. 972 78 12 jun

Enllaços:


Cap comentari:

Publica un comentari