dimarts, 16 de març de 2021

COLÒNIA GÜELL - Santa Coloma de Cervelló


De Barcelona:
 
A 25 km.

Punt de trobada:

A causa de la poca distància que hi ha entre Barcelona i Santa Coloma de Cervelló, avui és pot esmorzar a casa. El punt de trobada amb la família o a els amics serà a l'porta d'entrada de la cripta de la Colònia Güell, obra emblemàtica i inacabada del genial arquitecte Antoni Gaudí.

Com arribar-hi:

Haureu de dirigir-vos a Sant Boi de Llobregat. Per arribar-hi hi ha 3 opcions Sortint de Barcelona: La Ronda de Dalt, el Cinturó de l'Litoral o la Gran Via. A l'alçada de l'hospital de Bellvitge s'ha d'empalmar amb l'autovia A-2 direcció cap a Lleida. Aproximadament a uns 3 quilòmetres trobareu la Sortida de Sant Boi de Llobregat. En aquest punt s'han de seguir els Indicadors que porten a Santa Coloma de Cervelló i La Colònia Güell.

Entrareu al recinte de la Colònia per l'avinguda de Ferran Alsina. La fàbrica queda a la vostra esquerra. A 300 metres trobareu un edifici singular en forma de masia anomenat Ca l'Ordal. A la dreta hi ha un aparcament on es pot deixar el vehicle.

El primer que fareu a l'arribar serà dirigir-vos al Centre d'Interpretació, situat al carrer Claudi Güell, 6, lloc on us donaran la informació necessària per visitar els punts turístics més interessants de la Colònia Güell.

Història:

A finals de s. XIX i principis de la s. XX Comença a Catalunya l'anomenat fenomen de "La Revolució Industrial", un dels sectors més actius fou el de la indústria del tèxtil. Aquesta indústria s'instal·là en una extensa xarxa de fàbriques a tocar dels rius Cardener, Ter i Llobregat.

Santa Coloma de Cervelló, petit municipi situat a la comarca del Baix Llobregat, s'incorpora en aquest fenomen industrial a l'any 1890 de la mà de l'Eusebi Güell. Les idees urbanístiques de les colònies industrials angleses, varen ser incorporades en aquest espai fabril.

Quasi totes les Indústries tèxtils de l'època, utilitzaven l'energia hidràulica per fer funcionar els telers I altres annexes, però la fàbrica tèxtil de Santa Coloma fa servir per primera vegada en el sector, la màquina de vapor per a la producció d'energia, aconseguint aixi la potència energètica necessària per la transformació del cotó procedent d'Amèrica, en panes i velluts de primera qualitat.

El recinte industrial està separat de la zona dels Habitatges i dels serveis de la Colònia. 

A l'interior del recinte de la fàbrica, diferents edificis restaurats, acollien les diverses etapes de manipulació dels materials per la fabricació dels teixits. S'en podin destacar els edificis de les filatures, el tint, l'assecador, els tallers de fusteria i serralleria, el de la màquina de vapor, etc.

Altres serveis, com el consultori mèdic i les oficines, estaven ubicats en edificis  separats. La comunicació entre les diferents Instal·lacions estava assegurada per una xarxa de riells on un conjunt de vagonetes traslladaven els materials.

En el projecte del recinte social, situat a uns 300 metres de la zona de la fàbrica, estava prevista la construcció d'un hospital, la fonda, les escoles, els comerços, el teatre, una cooperativa,  l'església, les cases dels obrers i les dels directius. El material més utilitzat per la construcció dels diferents edificis eren els maons cuits, col·locats de diferents maneres per adaptar-les a la forma i disseny de les cases. 

Diferents arquitectes participaren en el disseny i construcció del conjunto de la Colònia Güell. Els més reconeguts foren: en Francesc Berenguer i Mestres i en Joan Rubió i Bellver, però el més universal i famòs va ser l'Antoni Gaudí creador de la cripta de la Colònia.

Visita:

Com he dit abans, desprès de deixar el cotxe us dirigireu al carrer Claudi Güell, on hi ha el centre d'interpretació. Comprareu les entrades de la visita a la cripta i, a la vegada, recollireu la documentació per fer una passejada pel poble. 

Amb les butxaques plenes de fulletons informatius, us dirigireu a la cripta, situada al centre d'un espai encerclat per una tanca metallica. Abans d'entrar-hi podreu fer una ullada al magnífic aspecte que presenta la planta baixa o cripta, de la inacabada església projectat per l'Antoni Gaudí.

Quasi tota la documentació i la maqueta polifunicular del projecte, és va perdre a l'any 1936 durante la Guerra Civil Espanyola. La maqueta estava construïda a escala 1:10. Tenia una dimensió considerable i una alçada de 4 metres. L'any 1982 fou reconstruïda a la ciutat alemanya de Stuttgart. A l'actualitat està exposada al museu de la Sagrada Família de Barcelona.

L'estructura de l'església recorda el disseny de la Sagrada Família, ja que el projecte i la construcció de la cripta, foren el punt de partida i d'inspiració de l'obra inacabada de l'Antoni Gaudí.

Molts i diferents materials, foren utilitzats per la construcció. Els pilars estan fets de pedra volcànica de Castellfollit de la Roca. Les parets i voltes del sostre amb maons cuits de diferents colors. 

La idea inicial d'en Gaudí era donar al conjunto de l'edifici una relació cromàtica, formada per tres colors bàsics. La part baixa o cripta havia de ser de color fosc. A mitja alçada, utilitzava el maó de color roig, per representar els troncs dels pins. La part mitjana de tonalitats verdes, per recordar les capçades dels pins i, la part alta, de color blau, recordant el cel. 

A l'interior de la cripta s'hi troben tres altars. El central i un lateral foren dissenyats per Josep Mª Jujol, col·laborador d'en Gaudí. El tercer, per Isidre Puig i Boada. Gaudí va dissenyar el mobiliari i els bancs amb reclinatoris. Els recipients d'aigua beneïda, són grans petxines marines procedents de Filipines.

A l'octubre de l'any 1908 col·locaren la primera pedra de l'església. El 3 de novembre de 1915 el bisbe de Barcelona consagra la cripta. Tres anys més tard mor Eusebi Güell i els hereus aturen les obres.

A l'any 2002 la Generalitat de Catalunya fa l'última restauració.

Finalitzada la visita a la cripta, no deixeu de fer una volta pels carrers de la colònia, admirant els diferents edificis restaurats  com: la casa del mestre, les cases del personal qualificat, Ca l'Espinal, la casa del secretari, l'escola, el teatre, la fonda, l'ateneu o les cases dels obrers. 


Gastronomia:

La gastronomia és la clàssica de la cuina catalana, pa amb tomàquet, amanides, carns a la brasa o guisades, peixos, postres i gelats.

Restaurants:

Bar Restaurant Ateneu Unió

Plaça. Joan Güell, 6

Colònia Güell

Tel. 93.661 31 nov

Enllaços: 

www.santacolomadecervello.org

www.coloniaguellbarcelona.com


Cap comentari:

Publica un comentari