dimarts, 16 de febrer de 2021

MONTFERRI-SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT


De Barcelona:
A 90 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada serà a l’àrea de servei del Penedès que està situada a l'autopista AP-7 a uns 4 quilòmetres abans del desviament que porta a Lleida. 

Com arribar-hi:

S'ha de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a Tarragona. Passareu pel peatge de  Martorell i haureu de seguir en direcció cap a Vilafranca del Penedès. A l’alçada del Vendrell haureu de desviar-vos per l’autopista AP- 2 direcció Lleida. Passat el peatge del Vendrell s'ha de deixar l’autopista per la sortida 11.

Després d’un quilòmetre arribareu a la cruïlla amb la carretera C-51 que porta a Valls. Vosaltres us desviareu a l’esquerra, direcció al poble de Rodonyà. Aproximadament a 1,5 quilòmetres trobareu el poble de Vilardida. Atenció, aquí haureu de desviar-vos a la dreta i seguir per la carretera T-204 que porta directament, després de fer 2,5 quilòmetres, al poble de Montferri. 

Història:

Montferri és un petit poble de l’alt Camp, situat entre el poble de Bràfim i Rodenyà. Té una població de 159 habitants i una superfície de 19,22 km2. La història del poble ve de ben antic i haureu de remuntar-vos a l’època dels romans quan aquests ja explotaven les mines de ferro situades dins les terres del municipi.

Fins el 1917 el poble de Montferri es deia Puigtinyós. A partir d’aquest any el poble adoptà  el nom de Montferri  en record de les mines de ferro dels romans.

Des del segle X la història de Montferri passà per diferents  etapes on les terres del terme passaren a mans de diferents propietaris. A principis del segle XI Adalbert d’Albinyana, va fer donació de les terres del terme al Monestir de Sant Cugat del Vallès. Fou en aquestes dates quan va aparèixer per primera vegada el nom de Montferri en els escrits del Monestir. 

Posteriorment en l'any 1214 les terres foren propietat d’en Guilleume de Castellvell i en morir, les heretà el seu fill Guillem de Montcada. Aquest mor a la campanya de Mallorca i en el seu testament va cedir la propietat de les terres al monestir de Poblet i Santes Creus. En el 1230 començà un seguit de litigis entre els hereus, fins finals del 1284.

Durant els segles XV i XVI Puigtinyós passà per una florent etapa econòmica amb una important industria, la de la llana. A l’actualitat l’economia està basada en l’agricultura de secà, principalment amb cultius d’ametllers, avellaners, oliveres i vinyes. Gairebé tothom treballa les seves terres. També cal destacar les explotacions d’aviram i porcí. Dins del municipi es poden trobar un parell de bodegues on s’hi produeix Cava.

Visita:

La visita turística més important del municipi és la del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat. La història començà a principis de la dècada dels anys 20 a Manresa, quan el jesuïta Daniel Maria Vives, nascut a Montferri, va decidir construir al seu poble un santuari a la Verge de Montserrat. El municipi l’hi cedí les terres i s'encarregà el projecte a l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, deixeble i col·laborador de l'Antoni Gaudí.

La col·locació de la primera pedra del Santuari va tenir lloc el novembre de 1925. Des del primer moment els habitants del territori col·laboraren activament en la construcció del temple, fabricant de forma artesana tots els elements constructius començant pels totxos de 30x15x5 cm, utilitzats en el conjunt de l’obra vista de l’edifici, tant a l’exterior con a l’interior, i acabant per les reixes de ferro forjat que tanquen l’accés del cambril de la Verge.

L’estructura exterior de l’edifici té forma de proa de vaixell i està orientada a la muntanya de Montserrat. La part superior del conjunt arquitectònic recorda el perfil de la muntanya. En el centre una agulla de 33 metres d’alçada està coronada per una creu de ferro de 500 quilos de pes. A la vegada la creu és giratòria i permet que sempre estigui orientada en la direcció del vent.

L’inici de la guerra civil espanyola i la posterior crisi econòmica, varen fer que les obres del santuari quedessin aturades durant molts anys. L’any 1985 s’iniciaren la restauració i continuació de les obres, però no va ser fins el 30 de Maig de 1999, quan s’inaugurà amb tota solemnitat el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat a les terres de l’Alt Camp de Tarragona.

El Santuari està obert per visitar-lo tots els diumenges de 11,30 a 13,30 hores. Per assegurar-vos la visita és preferible que truqueu prèviament al Tel.  686 763 239.

Gastronomia:

Com quasi sempre la cuina de les comarques de l’interior està dominada pels plats clàssics elaborats amb productes de la zona: amanides, estofats i carns a la brasa, però en el cas de l’Alt Camp de Tarragona s'han d’afegir tres elements indispensables a les cartes dels restaurants, alguns condicionats a l’època de la collita, com són el Xató i els Calçots. No es pot oblidar el tercer element, el peix, cuinat amb una quantitat de receptes culinàries molt amplia.

Restaurants:

Al sud del poble de Montferri i a molt poca distancia del centre, trobareu el Castell de Rocamora. La primera menció escrita del Castell data de principis del segle XI. A l’actualitat és de propietat particular i està restaurat de fa poc temps. Les instal·lacions estan dedicades a restaurant. Val la pena quedar-s’hi a dinar.

Per encarregar taula haureu de trucar al Tel. 977 620 120. Bon profit!!


Enllaços:

www.montferri.altanet.org

Cap comentari:

Publica un comentari