dimarts, 2 de febrer de 2021

MONESTIR DE SANT PERE DE RODESDe Barcelona:

A 162 km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva que està a l'autopista AP-7 a 1 km abans de la Sortida de Palamós, Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autopista AP-7 i agafar-la en direcció cap a La Jonquera. A l'alçada de Borrassà, km. 29, haureu de Deixar l'AP-7 a la Sortida 4 i seguir per la carretera nacional A-2 en direcció cap a Figueres. 

Després d'uns 7 Km arribareu a Figueres. Quedarà a la Vostra dreta un desviament que porta a Castelló d'Empúries i Roses. El deixareu per continuar per l'A-2. Aproximadament a 1 km d'aquesta sortida en trobareu una altra que porta a Llançà. Agafareu aquesta carretera N-260 i desprès de fer 10 ½ km, trobareu un desviament a la dreta que porta a Vilajuïga. 

Arribant al poble de Vilajuïga haureu d'estar Atens als Indicadors que assenyalen Sant Pere de Rodes. Des d'aquí encara s'han de fer uns 9 Km per arribar a l'monestir.

Història i Visita:

La cara nord de la Serra de Verdera fou el lloc escollit per construir el Monestir de Sant Pere de Rodes, per sota i a pocs metres del castell de Verdera situat a 560 metres sobre el nivell del mar. 

Una de les peculiaritats de l'indret és la vista panoràmica que es pot apreciar del Cap de Creus, Port de la Selva i Llança.

Les primeres dades escrites que hi ha del Monestir són de finals del segle IX. Entre els anys 926 i el 944 passà a ser abadia. L'església fou consagrada l'any 1022. Diferents ampliacions al llarg dels successius segles l'hi donaren la configuració actual fins que, durant la desamortització de Mendizábal de 1835, els monjos l'abandonaren definitivament i entrà en una etapa d'abandó.

El conjunt arquitectònic està construït en terrasses, aprofitant els desnivells del terreny, i com a tots els monestirs, el centre del conjunt religiós és el claustre. A la dreta i a la part més baixa de les terrasses construïren l'església. Al seu costat el campanar de planta quadrada. A l'altra banda instal·laren els menjadors i d'altres dependencies. El monestir també tenia una torre de defensa.

L'església és de planta en forma de creu llatina, Un clar exponent del romànic català. L'originalitat arquitectònica d'aquest edifici són a les columnes d'estil corinti que estan recolzades sobre uns pilars en forma de T, i un sòcol molt alt on queden suportades les columnes.  

A la vegada, aquestes columnes aguanten els arcs de mig punt que separen les naus laterals. Com a curiositat s'ha de dir que les columnes adossades d'estil corinti clàssic, foren aprofitades d'altres edificacions de l'època romana, Possiblement de les Ruïnes d'Empúries.

La visita a l'església passa per l'absis de la nau central que té un deambulatori i una cripta a la part baixa. D'una de les naus laterals passareu al claustre superior, actualment restaurat. Per sota d'aquest hi ha un altre claustre d'una construcció molt més senzilla.

Per la nau de l'esquerra accedireu a la cripta, al claustre inferior hi ha  tombes antropomorfes. A la mateixa nau hi ha unes escales de cargol per les quals es puja a les dependències superiors i al campanar.

La visita al Monestir de Sant Pere de Rodes pot durar un parell d'hores. Si tinguéssiu ganes de caminar podríeu arribar-vos al castell de Verdera.

En cas de fer  la ruta en dia feiner, us recomano que feu una visita a la llotja del peix de Roses. És molt interessant.

Gastronomia:

La proximitat a la costa i a les poblacions marineres com: el Port de la Selva, Cadaqués, Llançà o Roses, fa que la gastronomia que predomina sigui la derivada del peix com: les graellades de peix, els arrossos, les sopes i calderetes, el mar i muntanya, etc.

Restaurants:

Al mateix monestir hi ha un restaurant.

Tel. 610 31 00 73

Ca la Paquita

Moll d'en Balleu, 3

Tel. 972.387.092

Port de la Selva

Ca la Núria

Mar, 21

Tel. 972.126.513

Port de la Selva.

Enllaços:

www.mhcat.net

www.cbrava.com

Cap comentari:

Publica un comentari