dimecres, 13 de gener de 2021

VALLCEBRE-SALDES I GÓSOL

  De Barcelona:  A 136 km. 

Punt de trobada:

Per Fer la ruta d'avui, haureu de sortir el més aviat possible de l'punt d'origen.   El lloc de trobada amb la família o a els amics serà a l'aparcament que hi ha Davant de l'església de Guardiola de Berguedà.   Enfront hi ha un Bar-Restaurant on podreu fer un bon esmorzar. 

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autovia C-58 i agafar-la en direcció cap a Sabadell i Terrassa, on s'a d'empalmar amb l'autopista de peatge E-9 que porta a Manresa.

Després de Manresa s'enllaça amb l'eix de l'Llobregat E-9 / C-16.   Passareu per Balsareny, Navàs, Puig-reig, Gironella i Berga.

S`ha de continuar per l'eix de l'Llobregat Fins arribar a Guardiola de Berguedà.   Haureu d'entrar a dins de de l'l'poble i enfront de l'església hi ha el restaurant on podeu esmorzar. Amb la panxa plena, s'a d'agafar de nou el cotxe i tornar enrera en direcció cap a Berga.   Aproximadament a 1 quilòmetre trobareu un desviament a la dreta que porta a Vallcebre, Saldes i Gósol.

A uns 6,5 quilómetres d'aquesta cruïlla trobareu 01:00 desviament a l'esquerra que porta a Vallcebre.

Història i Visita:

Vallcebre  és el punt de partida per Conèixer a els Jaciments paleontològics de l'alt Berguedà. 

L'antic edifici de l'escola és a l'actualitat el Museu Paleontològic de Catalunya.   L'espai interior està dividit en Àrees temàtiques amb el soporte d'audiovisuals.


Aquestes Àrees mostren a l'visitant:

- Els inicis i l'evolució de la Paleontologia a Catalunya

-   El procés de fossilització

-   Mètodes per localitzar Jaciments

-   Els Mètodes d'excavació

-   Restauració dels fòssils

-   Reconstrucció dels animals a partir dels fòssils

Després de la visita podreu arribar-vos a l'jaciment de Fumanya (Pregunteu per on Heu d'anar-hi) on veureu en una paret vertical més de 400 petjades de dinosaures de diferents Espècies, la majoria de Tiranosaures, grans herbívors de més de 30 metres de longitud que varen viure en aquesta zona fa més de 65 milions d'anys.

Per Fer la visita a al Museu Paleontològic de Vallcebre, cal trucar al Telèfon 626.696.976 per informar-vos dels dies i horaris d'obertura.   En Principi us diré que està obert a els diumenges i festius d'11 a 14 hores, però no deixeu de telefonar per confirmar-ho.


Un cop feta la visita a Vallcebre us dirigireu a l'poble de Gósol i deixareu per la tarda Saldes i al mirador del Pedraforca.

L'entrada a l'poble de Gósol és fa paper carrer principal Fins arribar a la plaça Major, on mirareu d'aparcar el cotxe.   Des de este punt dirigiu els vostres passes a al Centre d'Activitats de Muntanya, lloc on podreu Fer-vos amb uns Quants fulletons informatius i turístics de l'poble.

A partir de este punt és podin realitzar vàries rutes Turístiques, Tot i que jo us recomano Fer la més clàssica.

L'objectiu d'aquesta ruta és el castell de Gósol, Situat dalt d'1 turó.  L'antic poble emmurallat de Gósol acollia a l'interior diversos conjunts de cases separades per Carrers, el Castell i l'Església de Santa Maria del Castell.

Les primeres dades que és destinin de este recinte, són de principis de l'segle XI, Quan el senyor feudal de la zona, anomenat Galceran, rendia homenatge a l'comte de la Cerdanya. Posteriorment la Propietat passà el comtat de Barcelona I després als Sobirans de Catalunya i Aragó, però sempre amb el vassallatge dels Galceran de Pinós.

A l'punt més alt del turó hi ha la torre de l'homenatge i a seu costat l'Església de Santa Maria.   El conjunt arquitectònic està Molt deteriorat, Malgrat tot, encara és podin ver uns Quants elements ornamentals.

L'església és de planta rectangular, orientada a l'nord-est. La porta d'entrada està a al sud-est. D arrera de l'altar hi ha ventana gòtica i 1 espitllera.   La situacio de este element fa pensar que el conjunto arquitectònic de l'església i la torre de l'homenatge formaven part d'un solelh conjunt defensiu.

Gràcies a la restauració feta l'any 1992, és olla Accedir per una escala Metallica, instal·lada dins de de la torre de l'homenatge a la terrassa superior i contemplar els magnífiques vistes dels Voltants, sempre vigilats per l'omnipresent volum de l'Pedraforca. La visita a Saldes és olla fer a la tarda després de dir dinar.

A Saldes  al Nucli de població és relativament reduit. Il carrer Major i la plaça són a els llocs on estan el centre d'informació, el forn, la botiga d'alimentació, el bar restaurant il 'església.   

Un dels punts més interessants a visitar és el Mirador de l'Grasolet.   Per arribar-hi haureu de dirigir-vos a Gósol i aproximadament a 1 quilòmetre a la dreta hi ha un desviament que us portarà directes a l'mirador.  Val la pena l'excursió per Gaudir de les vistes panoràmiques que hi ha des de este punt ia la vegada estareu resguardats del Sol per l'ombra de l'magnífic Pedraforca.

Les primeres tats que és tinença de l'poble de Saldes són de l'segle X, Malgrat que hi ha nombrosos Testimonis d'asentaments Ibers pèls vvoltants com: el Dolmen de l'Obaga, peixos de Sílex, monedes i ceràmica.

De ben antic l'economia de Saldes està lligada a la ramaderia ia l'Explotació forestal, però a finals de l'segle XIX i principis de l'XX, la mineria, encapçalada per l'Explotació de les mines de carbó a l'Alt Berguedà i Concretament a Saldes, a carrec de la Companya de Carbons Pedraforca SA, capgirà l'economia de subsistència de la zona.

A l'actualitat la Mina de Saldes, visible des de la carretera, ha deixat de funcionar des de finals de l'any 2007.

Gràcies a l'turisme 1 nova font d'Ingressos ha aterrat a la Vall de Josa.   El turisme rural, l'senderisme, l'escalada, l'excursionisme, i también la gastronomia, són uns apartats a tenir en compte

Gastronomia:

Els plats Gastronòmics de la Vall de Josa, estan cuinats sempre amb els productes tradicionals de la zona.   En destacarem l'escudella i carn d'olla, la bullabessa de fredolics, la vedella de Berguedà, peus de porc amb panses i pinyons.   .   .  

A la Tardor, època de bolets, gaudireu de plats exclusius fets amb aquest producte, com la truita de moixernons.

Restaurants: 

Com Altres vegades us parlare d'un restaurant, l'Hostal Pedraforca. Sortireu de Saldes en direcció cap a Guardiola de Berguedà, i aproximadament a 1 quilòmetre, trobareu un desviament a la dreta que porta directament a l'Hostal.  Caldrà estar molt atents als Indicadors.

Tel. 93 825 80 21

Enllaços:

www.bergueda.com

Cap comentari:

Publica un comentari