dimarts, 13 d’octubre de 2020

ESPINELVES I VILADRAU


De Barcelona: 
A 95 quilòmetres

Punt de trobada:

El punt de trobada d'avui serà l'àrea de servei de quatre camins, a Tona. Per arribar-hi haureu d'estar atents a les següents indicacions. Després dels pobles de Centelles i Hostalets de Balenyà l'autovia C-17 arriba a un petit altiplà. A la dreta trobareu un polígon industrial on hi ha un gran magatzem del grup d'alimentació Bonpreu i Esclat. Estigueu atents a l'indicador d'àrea de servei, l'entrada està a uns 200 metres després del polígon industrial.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autovia C-17 en direcció cap a Granollers i Vic. Passareu per Aiguafreda i Tona. Arribant a Vic s'ha d'enllaçar amb l'eix transversal C-25 en direcció cap a Girona. A uns 15 quilòmetres de Vic trobareu la Sortida 199 amb el rètol d'Espinelves, haureu de seguir els Indicadors que us portaran al poble.

Per anar a Viladrau haureu de seguir el rètols que trobareu a la Sortida del poble d'Espinelves I després de fer  uns 5 quilómetres per la carrera GI-543 arribareu a Viladrau.


Història i Visita:

La primera notícia escrita que es té d'Espinelves és de l'existència d'una església romànica i parròquia dedicada a Sant Vicenç, situada en un Indret anomenat Espinelves.

Sobre l'any 879 el comte Guifré el Pilós reorganitzà el territori,  fent que  els termes parroquials que hi havia fins aleshores quedessin adscrits o associats a les terres dels grans castells. El terme d'Espinelves va quedar associat al castell de Sant Llorens, i després al castell de Meda.

Durant molts segles Espinelves ha estat un poble eminentment rural. Aquestes dades s'han pogut conèixer gràcies a la documentació existent al monestir de Sant Llorenç del Munt. A l'any 1337 els priors de Sant Llorens posseien la Majoria dels masos passant a ser els senyors efectius del terme d'Espinelves.

El poble d'Espinelves és un dels pocs pobles romànics que quedin a Catalunya. Està Situat dalt d'un turó de poques dimensions, de cases de pedra, carrers empedrats amb lloses i a un punt més enlairat es troba l'església romànica de Sant Vicenç.


L'església està formada per dues naus, construïdes en diferents èpoques i amb un absis cadascuna d'elles, la primera és del segle XI-XII i la segona del segle XVII.
El portal d'accés està en un costat de la segona nau i té dues columnes i capitells treballats amb figures humanes i fulles. A l'interior es conserva el portal primitiu.

Cal destacar d'el conjunt el campanar, que és de planta quadrada i de tres pisos d'alçada amb finestres bessones i capitells trapezoïdals en el primer pis. A l'interior hi trobareu una reproducció del retaule dedicat a la Verge del Roser. L'original està exposat al Museu Episcopal de Vic.

A l'actualitat el poble d'Espinelves és conegut arreu de Catalunya pel seu mercat de l'avet que es celebra la setmana abans de Nadal.

El poble de Viladrau està situat en el sector occidental del massís del Montseny a pocs quilòmetres de Taradell i la plana d'Osona. A l'edat mitjana pertanyia al Terme senyorial del castell de Taradell, del que en queden importants restes.


Poques notícies es tenen de la història de Viladrau.
Sembla que els seus orígens són romans doncs el nom de Vila ve de la paraula romana Vila i drau de la paraula llatina Adrallus nom del personatge que tenia en propietat una gran extensió de terreny a la zona.

A l'any 1594 va nèixer al mas de la Sala, en Joan Sala més Conegut amb el nom de Serrallonga, famos bandoler de l'època. Entre els anys 1603 i 1623 la comarca fou assetjada per en Serrallonga i altres bandolers com els seus dos germans, en Joanet i en Tendre. 

Per la diversitat geològica del massís del Montseny, el clima fred i sec a l'hivern i temperat a l'estiu fa de la zona un ecosistema amb una gran varietat vegetal amb rouredes i fagedes, a més d'una gran quantitat de fonts i deus d'aigua. 

Quasi tot el Terme municipal de Viladrau està dins del Parc Natural del Montseny, decretat com a parc el 20 de febrer de 1987 per la Generalitat de Catalunya, per aconseguir un control compatible entre el medi ambient i a els explotacions veïnals.


A l'actualitat l'economia del municipi de Viladrau està centrada en el turisme, la explotació forestal i el negoci de les aigües.
Les aigües del massís del Montseny alimenten a una gran quantitat de deus que subministren el 80% de la matèria prima a la majoria de maques d'aigües de Catalunya, i el 27% de la producció de les aigües minerals de l'Estat espanyol.

El nucli antic de Viladrau és de dimensions molt reduïdes i gira al voltant de la plaça Major i de l'església parroquial de Sant Martí de Viladrau. És imprescindible fer la visita a l'església, una passejada pel carrer Pere Claret i prendre un refresc a una de les terrasses dels bars que trobareu a la Plaça Major.

Gastronomia:

La cuina de la comarca és la clàssica de la Catalunya Central, feta amb productes de l'horta i animals de corral.

Es poden destacar plats com: les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i de vedella, i  l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són d'esmentar els postres casolanes i una àmplia carta de gelats.

Restaurants:

Restaurant Àgora

Plaça Major, 3

Tel. 93 884 84 36

Viladrau

Restaurant El Cau

Plaça Major, 11

Tel. 93 512 18 24

Viladrau

Restaurant Els Avets

Carrer Sant Hilari

Tel. 93 885 73 88

Espinelves

Cap comentari:

Publica un comentari