dimarts, 20 d’octubre de 2020

CASTELL DE SUBIRATS

 


De Barcelona: A 65 km

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a l'àrea de servei "La Porta de Barcelona" de l'autopista AP-2, a l'Alçada del poble de Pallejà. 

Com arribar-hi:

Per arribar al vostre destí haureu de localitzar l'autopista AP-7 en direcció cap a Tarragona, passant pel peatge de Martorell. Haureu de deixar la via ràpida per la sortida 27 (Sant Sadurní d'Anoia - Subirats).

Passat el peatge de Sant Sadurní trobareu una rotonda, haureu d'agafar la sortida de la dreta que porta a la carretera N-340 dirección cap a Barcelona - Ordal i Els Casots. Després de fer uns 2 quilòmetres per aquesta carretera, la BP-2427, abans d'arribar als Casots haureu passat per les bodegues Llopart que quedaran a la vostra dreta. A l'entrada del nucli urbà dels Casots trobareu a la dreta el restaurant Mirador de Les Caves i a l'esquerra un desviament que us portarà directament a l'aparcament del castell de Subirats.


Per anar a Torre-Ramona, després del peatge de la sortida 27 hi ha la rotonda que porta a Sant Sadurní d'Anoia i a uns 800 metres trobareu un desviament a la dreta que porta cap a Gelida. 
No deixeu aquesta carretera i aproximadament a 1,5 quiilòmetres trobareu un rètol indicador que diu (Confraria - Aparcament) deixeu el vehicle i entreu al poble. 

Història i Visita:

El castell de Subirats està situat a uns 300 metres d'alçada en un espadat rocós des d'on es domina la plana de l'Anoia. Subirats és el municipi de major extensió de la comarca i està entre els municipis de Vilafranca de Penedès i Sant Sadurní d'Anoia.

Curiosament el nom de Subirats no forma part de cap poble del municipi i és el poble de referència Sant Pau de l'Ordal.

A inicis del segle X el castell de Subirats juntament amb el d'Olèrdola i Gelida eren part dels anomenats castells de frontera entre les terres cristianes i els musulmans. Les primeres dades escrites que es tenen de Subirats són de l'any 917 en uns escrits on els germans Ermenard i Udalard fan la concessió del castell i terres al monestir de Sant Cugat de Vallès.


El recinte del castell és de dimensions considerables.
A l'actualitat solts en Podem apreciar un talús de pedra que podria ser la base de la torre de l'homenatge situada al centre del recinte. De les quatre torres de defensa que existien en els seus orígens únicament en queda la meitat d'una de les torres de 19 metres d'alçada, recentment consolidada. 

Als Voltants de la torre és poden apreciar restes de la muralla. Al nivell més baix del recinte del castell hi havia l'església romànica de Sant Pere del Castell. Avui és el Santuari de la Mare de Déu de la Font Santa.

El 10 de març de 1368 el rei Pere el Cerimoniós donà a l'infant Martí, el futur Martí l'Humà, la vila de Piera i els castells i Llocs de Subirats i de Sant Martí Sarroca. A partir d'aquesta data el castell passà per diferents mans, és d'esmentar la del rei Felip II d'Espanya.

Al llarg de la Guerra dels Segadors el castell fou enderrocat per ordre del marquès de Vélez.

Torre-Ramona . A pocs metres del museu del castell de Subirats hi trobareu una balconada que fa les funcions de mirador del Penedès. Just a la plana i a la vertical del castell hi ha el poble medieval de Torre-Ramona amb una població de poc més de 50 habitants.


A principis de l'segle XVI s'inicià 1 nova idea constructiva de castell palau.
Possiblement sobre l'any 1530 en Francesc Joan Gralla i Desplà, fill de Miquel Joan Gralla va comprar a l'emperador Carles I d'Espanya els propietats i el Senyoriu. A l'any 1611 1 hereu de la saga veuen la Propietat a José de Milsocós, per 38.000 lliures. Posteriorment varen Vendre la Propietat a la família Ramon, defensora de la causa d'el arxiduc Carles d'Àustria a la Guerra de Successió Espanyola. Per aquest Motiu el rei Felip V va embargar transitòriament els bens de Torre-Ramona.

L'edifici principal és de planta quadrada i te planta baixa, primer pis i golfes al voltant d'un pati central de forma rectangular. La façana principal és d'estètica molt sòbria. Consta d'una porta d'entrada en forma d'arc de mig punt dovellat amb finestra a cada costat. Al primer pis hi ha tres finestres amb una motllura a la part alta. Al segon pis hi ha un matacà.

La façana principal està protegida per una plaça de reduïdes dimensions envoltada per un mur amb merlets de defensa a la part alta. Als dos costats de la plaça unes cases de planta baixa i pis encerclen l'edifici principal i a un extrem del castell-palau una torre de defensa tanca el recinte.


La visita guiada a Torre-Ramona inclou l'accés a l'església de Sant Joan de Sesrovires, al Palau Gralla i a la Confraria del Cava de Sant Sadurní.
La visita guiada a Torre-Ramona és el segon diumenge de cada mes. 

L'Ajuntament de Subirats organitza visites guiades cada primer i tercer dissabte de mes. L'horari és de 10 a 12 del el matí i té un cost de 3 €.

Per poder visitar el Castell de Subirats i Torre-Ramona haureu de posar-vos en contacte amb: 

Ajuntament de Subirats (turisme)

Estació RENFE de Lavern

Tel. 93 899 34 99

info@turismesubirats.cat

Gastronomia:

Les cartes dels restaurants de la zona estan a cavall entre la cuina tradicional i els últimes tendències en la presentació dels plats decorats.

Les amanides amb tot tipo de guarniments, passant pels plats de carn a la brasa, estofats i carpatxos. També els peixos estan presents a la majoria de cartes i menús.

Les postres són a l'actualitat un dels apartats gastronòmics on la varietat de productes ha augmentat considerablement com: els postres de músic, pastissos, cremes, gelats, xarrups de citrics, etc ...

Restaurants:

Cal Xim

Plaça de Subirats, 5

Tel. 938.993.092

Sant Pau de l'Ordal

Enllaços:

www.turismesubirats.cat

Cap comentari:

Publica un comentari